Przetwory i ciasta które warto przygotować w sierpniu

  • Dodane przez Redakcja
  • 19 sierpnia, 2024

Sierpień to nadal czas wytężonej pracy dla tych, którzy chcą zapełnić swoją spiżarnię pysznościami. W kalendarzu  przetworów przychodzi pora miedzy innymi na paprykę, renklody i  patisony  a najintensywniej przetwarza się pomidory. Ciasto towarzyszy nam przez cały rok, ale każdy miesiąc ma swoje ulubione smaki i sezonowe składniki. Warto więc wykorzystać ten czas, aby przygotować ciasta z sezonowymi owocami.

Portal rolnik ocenia przygotował przepis na pomidorki koktajlowe i …

 

Pomidorki koktajlowe ( delikatne w smaku)

Składniki:

 – 1 kg pomidorków koktajlowych

 – papryczka chili

 – 2 szklanki octu winnego 6-proc.

 – 2 duże ząbki czosnku   

 – 6 listków laurowych

 – 2 łyżki gorczycy

 – 4 łyżki cukru

 – 2 łyżeczki soli

 – gałązka estragonu

 – 1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania

Pomidorki koktajlowe i papryczkę należy umyć. Następnie papryczkę oczyścić i posiekać. Czosnek obrać i pokroić w grube plastry. Ocet z wodą, cukrem ,solą oraz dodatkami takimi jak : chili, czosnek, gorczyca, listki laurowe. Należy zagotować. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy pomidorki z estragonem. Następnie zalewę przecedzamy. Przyprawy z zalewy rozkładamy równomiernie do słoików i zalewamy zalewą Słoiki zakręcamy odwracamy do góry dnem i odstawiamy do ostudzenia. Przepis jest na 4 porcje.

sernik z owocami.

Sernik z owocami

Składniki:

Spód:

80 g roztopionego masła

– 150 g ciasteczek petit beurre

– 1 łyżeczka kakao

Masa serowa:

– 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego

– 4 jajka

– 200 g drobnego cukru

– 1 cukier wanilinowy 8 g

– 1 budyń waniliowy

– 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego

Na wierzch:

-130 g borówek amerykańskich

– 250 g świeżych malin

– 2 łyżki płatków migdałów

Sposób przygotowania

Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy kakao i mieszamy z roztopionym masłem. Herbatnikową masą wykładamy dno tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Piekarnik nagrzewamy do 170ᴼC. Twaróg przekładamy do miski dodajemy cukier i cukier waniliowy ucieramy do połączenia się składników. Dodajemy budyń i ekstrakt cytrynowy. Miksujemy do momentu aż masa będzie gładka. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Miksujemy aż masa będzie jednolita. Masę wlewamy na schłodzony spód , na wierzch wykładamy owoce i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 80-90 minut.

Sernik jest jednym z najbardziej popularnych wypieków. Jest to klasyk wśród ciast. Sernik z owocami na wierzchu powinien smakować. Polecamy!

Andzej
21 sie 2024

Jak smakowicie wygląda


Skomentuj Andzej Anuluj pisanie odpowiedzi

Wymagane pola są oznaczone *