Potrawy i ciasta które warto przygotować w styczniu

  • Dodane przez Redakcja
  • 15 stycznia, 2025

Styczeń równa się karnawał, to pora zabawy do białego rana, niezapomnianych imprez, a także pysznego jedzenia. To czas na rozpoczęcie Nowego Roku z inspirującym jedzeniem, które zapewni coś smacznego i wyjątkowego. Po nadmiarze tradycyjnych świątecznych potraw, nadszedł czas na rozważenie nowych wyzwań kulinarnych, które sprawią, że każdy z miłośników dobrej kuchni  z ciekawością i chęcią skonsumuje kilka nowych ciast i potraw.

Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na ciasto 3 bit i ………

Składniki:

–  60 krakersów około 280 gramów,

–  1 puszka masy kajmakowej,

Bita śmietana :

– 500 ml schłodzonej śmietany 30%,

– 2 łyżki cukru pudru,

– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilią,

Budyń waniliowy :

– 750 ml mleka,

– 2 Budynie waniliowe,

– 100 g cukru,

Dodatkowo:

– 100 g czekolady ciemnej.

Sposób przygotowania :

Prostokątną formę  najlepiej  o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów. Na krakersach rozkładamy równomiernie masę kajmakową i przykrywamy drugą warstwą krakersów. W 200 ml zimnego mleka mieszamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gorącego mleka dodajemy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Gorącym budyniem zalewamy równomiernie krakersy i przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Odstawiamy aby ciasto się przestudziło. Po przestudzeniu  wstawiamy ciasto do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Wykładamy równomiernie na schłodzonym cieście. Wierzch ciasta posypujemy  startą ciemną czekoladą.

sałatkę z ananasem, szynką i majonezem

Składniki :

– 1 ananas,

– 150 g szynki,

– 1 łodyga selera naciowego,

– 100 g majonezu,

– 1 łyżeczka musztardy,

– 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,

– szczyptę  soli i pieprzu czarnego do smaku,

 

Przygotowanie :

Kroimy ananasa na pół wzdłuż, zostawiając pióropusz liści przy owocu do dekoracji. Nożem lub łyżką wydrążmy miąższ. Wydrążony miąższ  ananasa około 140 g kroimy w kostkę . Seler naciowy i szynkę kroimy w kostkę. Pokrojonego ananasa, szynkę i selera naciowego wkładamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną  sałatkę przekładamy  do wydrążonych połówek ananasa.

Życzymy Smacznego!

 

Może cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *