Styczeń równa się karnawał, to pora zabawy do białego rana, niezapomnianych imprez, a także pysznego jedzenia. To czas na rozpoczęcie Nowego Roku z inspirującym jedzeniem, które zapewni coś smacznego i wyjątkowego. Po nadmiarze tradycyjnych świątecznych potraw, nadszedł czas na rozważenie nowych wyzwań kulinarnych, które sprawią, że każdy z miłośników dobrej kuchni z ciekawością i chęcią skonsumuje kilka nowych ciast i potraw.
Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na ciasto 3 bit i ………
Składniki:
– 60 krakersów około 280 gramów,
– 1 puszka masy kajmakowej,
Bita śmietana :
– 500 ml schłodzonej śmietany 30%,
– 2 łyżki cukru pudru,
– 2 łyżeczki ekstraktu z wanilią,
Budyń waniliowy :
– 750 ml mleka,
– 2 Budynie waniliowe,
– 100 g cukru,
Dodatkowo:
– 100 g czekolady ciemnej.
Sposób przygotowania :
Prostokątną formę najlepiej o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy warstwę krakersów. Na krakersach rozkładamy równomiernie masę kajmakową i przykrywamy drugą warstwą krakersów. W 200 ml zimnego mleka mieszamy budynie. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Do gorącego mleka dodajemy budyń i gotujemy do zgęstnienia. Gorącym budyniem zalewamy równomiernie krakersy i przykrywamy trzecią warstwą krakersów. Odstawiamy aby ciasto się przestudziło. Po przestudzeniu wstawiamy ciasto do lodówki do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Wykładamy równomiernie na schłodzonym cieście. Wierzch ciasta posypujemy startą ciemną czekoladą.
sałatkę z ananasem, szynką i majonezem
Składniki :
– 1 ananas,
– 150 g szynki,
– 1 łodyga selera naciowego,
– 100 g majonezu,
– 1 łyżeczka musztardy,
– 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
– szczyptę soli i pieprzu czarnego do smaku,
Przygotowanie :
Kroimy ananasa na pół wzdłuż, zostawiając pióropusz liści przy owocu do dekoracji. Nożem lub łyżką wydrążmy miąższ. Wydrążony miąższ ananasa około 140 g kroimy w kostkę . Seler naciowy i szynkę kroimy w kostkę. Pokrojonego ananasa, szynkę i selera naciowego wkładamy do miski. Dodajemy majonez, musztardę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę przekładamy do wydrążonych połówek ananasa.