Luty to nadal karnawał aż do tłustego czwartku, większość z nas umila sobie czas podjadając różne przysmaki. Warto troszkę poszaleć i przygotować coś naprawdę specjalnego na ten czas.
Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na faworki i ……
Składniki:
– 300 g mąki pszennej,
– 4 żółtka,
– 125 g śmietany 18%,
– 1,5 kg smalcu,
– 2 łyżki spirytusu,
– ½ łyżeczki cukru waniliowego,
– cukier puder do dekoracji.
Sposób przygotowania :
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Żółtka oddzielamy od białek. Przesiewamy mąkę na stolnicę tak aby powstał kopczyk. Następnie robimy dołek i wkładamy do środka żółtka, spirytus, cukier waniliowy, śmietanę. Delikatnie mieszamy składniki łyżką, zagarniając mąkę do płynnych składników, a następnie zagniatamy ciasto, wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne.
Wyrabianie ciasta na faworki powinno trwać ok. 15 minut. Wyrabiając ciasto co jakiś czas uderzamy ciasto wałkiem, w ten sposób je napowietrzamy. Po wstępnym zagnieceniu rozwałkujemy je lekko, składamy na pół i ponownie zagniatamy. W międzyczasie mocno uderzając je wałkiem. Po wyrobieniu ciasta odstawiamy je do lodówki na ok. 1 godzinę, a po tym czasie ponownie wyrabiamy i ubijamy wałkiem.
W międzyczasie rozgrzewamy smalec, powinien mieć ok. 180°C. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą część ciasta rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Za pomocą radełka do ciasta wycinamy wzdłuż pasy o szerokości 3 cm. Następnie przekrawamy je ukośnie w poprzek na około 14 cm paski. Na środku każdego paska robimy około 7 cm nacięcie, przez które przewlekamy jeden koniec ciasta i tak mamy faworek. Wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy po minucie z każdej strony. Gotowe faworki studzimy, odsączmy z nadmiaru tłuszczu i dekorujemy cukrem pudrem.
koperty z ciasta francuskiego
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego,
– 100 g sera feta,
– 100 g sera ricotta,
– 1 średnia cukinia,
– 2 ząbki czosnku,
– kilka świeżych listków bazylii,
– kilka gałązek natki pietruszki,
– sól i pieprz,
– jajko do posmarowania.
Sposób przygotowania :
Cukinię myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie delikatnie odciskamy nadmiar wody. W misce mieszamy startą cukinię z fetą, ricottą, drobno posiekanym czosnkiem, bazylią i natką pietruszki. Doprawiamy farsz odrobiną soli i pieprzu.
Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty o bokach około 9 cm. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżkę farszu. Składamy rogi każdego kwadratu do środka, tworząc kształt koperty. Dokładnie zlepiamy brzegi aby farsz nie wyciekł podczas pieczenia.
Układamy koperty z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch każdej koperty z ciasta francuskiego. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 20 minut.