Potrawy i ciasta które warto przygotować w lutym

Luty to nadal karnawał aż do tłustego czwartku, większość z nas umila sobie czas podjadając różne przysmaki. Warto troszkę poszaleć i przygotować coś naprawdę specjalnego na ten czas.

Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na faworki i ……

 Składniki:

– 300 g mąki pszennej,

– 4 żółtka,

– 125 g śmietany 18%,

– 1,5 kg smalcu,

–  2 łyżki spirytusu,

– ½  łyżeczki cukru waniliowego,

– cukier puder do dekoracji.

Sposób przygotowania :

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Żółtka oddzielamy od białek. Przesiewamy mąkę na stolnicę tak aby powstał kopczyk. Następnie robimy dołek i wkładamy do środka żółtka, spirytus, cukier waniliowy, śmietanę. Delikatnie  mieszamy składniki łyżką, zagarniając mąkę do płynnych składników, a następnie zagniatamy ciasto, wyrabiamy tak aby było gładkie i elastyczne.

Wyrabianie ciasta na faworki powinno trwać ok. 15 minut. Wyrabiając ciasto  co jakiś czas uderzamy ciasto wałkiem,  w ten sposób je napowietrzamy. Po wstępnym zagnieceniu rozwałkujemy je lekko, składamy na pół i ponownie zagniatamy. W międzyczasie mocno uderzając je wałkiem. Po wyrobieniu ciasta  odstawiamy je do lodówki na ok. 1 godzinę, a po tym czasie ponownie wyrabiamy i ubijamy wałkiem.

W międzyczasie rozgrzewamy smalec, powinien mieć ok. 180°C. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą część ciasta rozwałkowujemy na bardzo cienki placek. Za pomocą radełka do ciasta wycinamy wzdłuż pasy o szerokości 3 cm. Następnie przekrawamy je ukośnie w poprzek na około 14 cm paski. Na środku każdego paska robimy  około 7 cm nacięcie, przez które przewlekamy  jeden koniec ciasta i  tak mamy faworek. Wrzucamy  na rozgrzany tłuszcz i smażymy po minucie z każdej strony. Gotowe faworki studzimy, odsączmy z nadmiaru tłuszczu i dekorujemy cukrem pudrem.

koperty z ciasta francuskiego

Składniki:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego,

– 100 g sera feta,

– 100 g sera ricotta,

– 1 średnia cukinia,

– 2 ząbki czosnku,

– kilka świeżych listków bazylii,

– kilka gałązek natki pietruszki,

– sól i pieprz,

– jajko do posmarowania.

Sposób przygotowania :

Cukinię  myjemy, osuszamy i ścieramy  na tarce o dużych oczkach. Następnie delikatnie odciskamy nadmiar wody. W misce mieszamy startą cukinię z fetą, ricottą, drobno posiekanym czosnkiem, bazylią i natką pietruszki. Doprawiamy farsz odrobiną soli i pieprzu. 

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na kwadraty o bokach około 9 cm. Na środek każdego kwadratu nakładamy łyżkę farszu. Składamy rogi każdego kwadratu do środka, tworząc kształt koperty. Dokładnie zlepiamy brzegi aby farsz nie wyciekł podczas pieczenia. 

Układamy  koperty z ciasta na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch każdej koperty z ciasta francuskiego. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 20 minut.

 

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *