Potrawy i ciasta które warto przygotować w grudniu

  • Dodane przez Redakcja
  • 16 grudnia, 2024

Grudzień to czas przygotowywania potraw na wigilię i święta Bożego Narodzenia. Okres świąt to czas wyjątkowy pełen rodzinnego ciepła, radości i tradycji. Jednym z najważniejszych elementów jest wspólna celebracja przy wigilijnym stole obfitująca w różnorodne potrawy.  Zgodnie z tradycją  na wigilijnym stole powinno pojawić się dwanaście potraw.

Piernik i karp w galarecie kojarzą się jednoznacznie ze świętami i są to pozycje obowiązkowe na wigilijnym stole.

Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na tradycyjny piernik i …………………

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej,

– ¾ szklanki cukru,

– 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika,

– 2 łyżki ciemnego kakao,

– 1 łyżeczka sody,

– 2 łyżki miodu płynnego akacjowego lub lipowego,

– ¾ szklanki roztopionego masła,

– 1 szklanka letniego mleka,

– 2 jajka,

– ½ szklanki rodzynek,

– 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych,

– szczypta soli

– konfitura śliwkowa do przełożenia,

– 3 łyżki zblanszowanych płatków migdałów do posypania.

Polewa:

– 50g masła,

– 2 łyżki mleka,

– tabliczka gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania 

Rozgrzewamy piekarnik do 170ᴼC. Wykładamy blaszkę najlepiej keksówkę papierem do pieczenia.

W misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sól, sodę. Następnie dodajemy miód, masło, mleko i roztrzepane jajka. Całość miksujemy.

Po zmiksowaniu dodajemy rodzynki, orzechy i mieszamy.

Wlewamy ciasto do przygotowanej wcześniej blaszki i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 50 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego wystygnięcia ciasto w uchylonym piekarniku.

Gdy ciasto całkowicie wystygnie kroimy wzdłuż na dwie lub trzy części i przekładamy konfiturą.

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mleko i masło. Podgrzewamy mieszając aż składniki się połączą tworząc masę.

Tak przygotowaną masą smarujemy wystudzone ciasto. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami i zblanszowanymi migdałami.

karpia w galarecie

Składniki:

– karp królewski o wadze około 1,5 kg,

– 2 marchewki,

– korzeń pietruszki,

– pół selera,

– 2-3 cebule,

– masło,

– żelatyna,

– przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz,

– do dekoracji: natka pietruszki , groszek konserwowy.

Sposób przygotowania

Zaczynamy od wyfiletowania karpia. Odcinamy  głowę, ogon i płetwy. Kroimy mięso na dzwonki. Dzwonki karpia  skrapiamy sokiem z cytryny i obkładamy posiekaną cebulą by mięso straciło swój mulisty smak i odkładamy. Przygotowujemy bulion na maśle, podsmażamy obraną i pokrojoną w talarki włoszczyznę. Na drugiej patelni podsmażamy cebulę. Następnie do rondelka wkładamy warzywa z patelni i podsmażoną cebulę, całość zalewamy zimną wodą, dodajemy przyprawy – kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, liście laurowe, gotujemy do momentu aż warzywa będą robić się miękkie.

Gdy warzywa troszeczkę zmiękną, do wywaru dodajemy dzwonki z karpia i pozostałe części, głowę, ogon, płetwy. Gotujemy wywar przez pół godziny na niewielkim ogniu. Kiedy ryba się ugotuje, delikatnie przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy mięso. Wywar doprawiamy solą, pieprzem do smaku i  jeszcze 5 minut gotujemy, następnie przecedzamy. Wywar  w smaku powinien być lekko pikantny. W wywarze rozpuszczamy odpowiednią do ilości płynu ilość żelatyny i dokładnie mieszamy. Dzwonki z karpia układamy na półmisku, dekorujemy dodatkami: marchewką, groszkiem konserwowym, natką pietruszki. Następnie zalewamy mięso wywarem tak, by karp był zakryty w całości płynem. Półmisek z karpiem wkładamy do lodówki schładzamy do momentu aż galaretka stężeje.

Życzymy smacznego!

 

Może Cię zainteresować:

Ela
16 gru 2024

Przyrządzam podobnie karpia z tym że dodaję jeszcze odrobinę przyprawy do ryb.


Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *