Smak miesiąca
W grudniu na stołach królują aromatyczne potrawy, często związane ze świętami i zimową aurą. W wielu domach przygotowuje się tradycyjne dania wigilijne.
Oto propozycje Portalu Rolnik Ocenia
Ciasto makowe
Biszkopt makowy:
– 10 białek,
– pół szklanki cukru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 80 g mielonych migdałów,
– 80 g mąki pszennej,
– 100 g suchego maku,
– 80 g wiórek kokosowych.
Masa budyniowa:
– 1 budyń waniliowy,
– 0,5 l mleka,
– kostka masła,
– 6 żółtek,
– 1 łyżka cukru waniliowego,
– 6 łyżek cukru.
Polewa:
– 1 mleczna czekolada,
– 40 ml śmietany 30%,
– 30 g wiórek kokosowych.
Poncz do biszkoptu:
– pół szklanki wody,
– aromat cytrynowy,
– 2 łyżki cukru.
Słoik dżemu z czarnej porzeczki.
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, mak, wiórki kokosowe, migdały, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Z 10 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę: mąkę, mak, wiórki kokosowe, migdały proszek do pieczenia. Mieszankę łączymy z białkami stopniowo delikatnie mieszając. Po wymieszaniu wykładamy masę na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół i studzimy.

Do przegotowanej wody dodajemy cukier, aromat cytrynowy. Dolny biszkopt po przestudzeniu nasączamy ponczem.
Po nasączeniu biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.
Z 0,5 litra mleka odlewamy pół szklanki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Proszek budyniowy mieszamy w odlanym wcześniej mleku, dodajemy żółtka i mieszamy na jednolitą masę. Po zagotowaniu mleka, wlewamy masę budyniową i mieszamy. Masę budyniową studzimy. Masło kroimy w kostkę i miksujemy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo przestudzoną masę budyniową i miksujemy do momentu połączenia składników.
Krem budyniowy wykładamy na warstwę dżemu. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Połamane kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy, po połączeniu rozprowadzamy na cieście.
Wiórki kokosowe lekko rumienimy na suchej patelni i posypujemy na jeszcze ciepłą polewą.
Śledzie w śmietanie

Składniki:
– 0,5 kg filetów śledziowych z oleju,
– 2 jabłka,
– 2 średnie cebule,
– 300 g śmietany kwaśnej 18%,
– garść koperku siekanego,
– garść siekanego szczypiorku,
– 2 łyżki majonezu,
– sól, pieprz.
Przygotowanie
Flety osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski szerokości 1,5 cm. Cebulę i jabłka obieramy i siekamy w drobną kostkę, wykładamy do miski. Dodajemy śmietanę i majonez oraz część koperku i szczypiorku oraz pokrojone wcześniej filety śledziowe i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Po wymieszaniu dekorujemy wierzch pozostałym koperkiem i szczypiorkiem.
Smacznego!
-
Brak komentarzy.
- Wszystkie kategorie
- Skup innych nasion
- Skup zboża
- Skup ziemniaków
- Skup mleka
- Skup buraków
- Skup tytoniu
- Skup warzyw
- Skup owoców
- ...
