Smak miesiąca

Bez kategorii
Opublikowane: 15 grudnia 2025

Oto propozycje Portalu Rolnik Ocenia

Ciasto makowe

Biszkopt makowy:

– 10 białek,

– pół szklanki cukru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 80 g mielonych migdałów,

– 80 g mąki pszennej,

– 100 g suchego maku,

– 80 g wiórek kokosowych.

Masa budyniowa:

– 1 budyń waniliowy,

– 0,5 l mleka,

– kostka masła,

– 6 żółtek,

– 1 łyżka cukru waniliowego,

– 6 łyżek cukru.

Polewa:

– 1 mleczna czekolada,

– 40 ml śmietany 30%,

– 30 g wiórek kokosowych.

Poncz do biszkoptu:

– pół szklanki wody,

– aromat cytrynowy,

– 2 łyżki cukru.

Słoik dżemu z czarnej porzeczki.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy mąkę, mak, wiórki kokosowe, migdały, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Z 10 białek ubijamy pianę, stopniowo dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę: mąkę, mak, wiórki kokosowe, migdały proszek do pieczenia. Mieszankę łączymy z białkami stopniowo delikatnie mieszając. Po wymieszaniu wykładamy masę na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu biszkopt kroimy na pół i studzimy.

Do przegotowanej wody dodajemy cukier, aromat cytrynowy. Dolny biszkopt po przestudzeniu nasączamy ponczem.

Po nasączeniu biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym.

Z 0,5 litra mleka odlewamy pół szklanki. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Proszek budyniowy mieszamy w odlanym wcześniej mleku, dodajemy żółtka i mieszamy na jednolitą masę. Po zagotowaniu mleka, wlewamy masę budyniową i mieszamy. Masę budyniową studzimy. Masło kroimy w kostkę i miksujemy mikserem na gładką masę. Dodajemy stopniowo przestudzoną masę budyniową i miksujemy do momentu połączenia składników.

Krem budyniowy wykładamy na warstwę dżemu. Przykrywamy drugim biszkoptem.

Połamane kostki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę. Całość mieszamy, po połączeniu rozprowadzamy na cieście.

Wiórki kokosowe lekko rumienimy na suchej patelni i posypujemy na jeszcze ciepłą polewą.

Śledzie w śmietanie

Składniki:

0,5 kg filetów śledziowych z oleju,

– 2 jabłka,

– 2 średnie cebule,

– 300 g śmietany kwaśnej 18%,

– garść koperku siekanego,

– garść siekanego szczypiorku,

– 2 łyżki majonezu,

– sól, pieprz.

Przygotowanie

Flety osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w paski szerokości 1,5 cm. Cebulę i jabłka obieramy i siekamy w drobną kostkę, wykładamy do miski. Dodajemy śmietanę i majonez oraz część koperku i szczypiorku oraz pokrojone wcześniej filety śledziowe i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na 10 minut. Do smaku dodajemy sól i pieprz. Po wymieszaniu dekorujemy wierzch pozostałym koperkiem i szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Brak komentarzy.

Znajdź godne zaufania firmy rolnicze dzięki 12,389+ opinii innych rolników.

Na naszym portalu znajdziesz rzetelne opinie rolników o firmach skupujących i dostarczających produkty rolne oraz usługi. Wyszukaj firmy według lokalizacji i rodzaju działalności, aby podejmować bezpieczne i świadome decyzje dla swojego gospodarstwa.
Znajdź firmę i sprawdź opinie
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj firmę do naszej bazy

Brakuje firmy z którą współpracujesz?
REKLAMA
Najwyżej oceniane firmy Najniżej oceniane firmy