Smak miesiąca

Wrzesień to przełomowy miesiąc, w którym z jednej strony żegnamy się z latem, a z drugiej witamy z jesienią.
Korzystajmy z owocowego i warzywnego bogactwa lata póki mamy je jeszcze w zasięgu rąk i widelców.
Oto propozycje Portalu Rolnik Ocenia

Ciasto ze śliwkami
Składniki:
– 1kg śliwek,
– 100g masła,
– 2 szklanki mąki pszennej,
– 1 szklanka cukru,
– 4 jajka,
– łyżeczka proszku do pieczenia,
– szczypta soli.
Przygotowanie:
Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Następnie kroimy na połówki. Masło rozpuszczamy w garnuszku i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę wraz ze szczyptą soli i łyżeczką proszku do pieczenia. Dodajemy cukier, wybijamy jajka i wlewamy przestudzone masło. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto a na wierzch układamy połówki śliwek. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy w termoobiegu około 60 minut.
Po upieczeniu wykładamy ciasto z piekarnika. Odstawiamy do wystudzenia, możemy posypać cukrem pudrem.
Sałatka z ananasem

Składniki:
– 1 puszka ananasa,
– 1 papryka czerwona,
– 1 puszka czerwonej fasoli,
– 1 puszka kukurydzy,
– 1 por,
– pęczek natki pietruszki,
– 1 duży jogurt naturalny,
– 300g sera żółtego – cheddar,
– 4 łyżki majonezu,
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz.
Przygotowanie:
Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę, ananasa, fasolę odsączamy z zalewy. Ananasa i paprykę kroimy w kostkę. Pora kroimy w półkrążki. Jogurt maturalny mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą soli oraz pieprzu. Natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miseczki, dodajemy przygotowany sos i mieszamy.
Życzymy smacznego
-
Brak komentarzy.

- Wszystkie kategorie
- Skup innych nasion
- Skup zboża
- Skup ziemniaków
- Skup mleka
- Skup buraków
- Skup tytoniu
- Skup warzyw
- Skup owoców
- ...