Smak miesiąca

Bez kategorii
Opublikowane: 15 lipca 2025

Lipiec to sezon na świeże owoce. W ciepłe dni warto więc postawić na letnie ciasta i przekąski. 

 Oto propozycje Portalu Rolnik Ocenia:

Sernik na zimno z owocami i galaretką to klasyk lata, lekki, orzeźwiający i bez pieczenia.

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników (lub biszkoptów),
  • 90 g masła (roztopionego).

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka (lub mascarpone),
  • 250 ml śmietanki 30–36% (schłodzonej),
  • 3–4 łyżki cukru pudru (do smaku),
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub kilka kropel wanilii,
  • 3 łyżki żelatyny + 80 ml wody.

Wierzch:

  • Ulubione owoce: jeżyny, maliny, borówki, brzoskwinie itp.
  • 1 galaretka owocowa winogronowa,
  • 400 ml wrzątku (do galaretki)

Sposób przygotowania:

 Spód:

Tortownicę wykładamy folią lub papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy blenderem na drobno i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód tortownicy, dobrze ugniatając i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

 Masa serowa:

Żelatynę zalewamy gorącą wodą (80 ml), dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietankę ubijamy na sztywno. W osobnej misce miksujemy ser z cukrem pudrem i wanilią. Do masy serowej dodajemy stopniowo ubitą śmietankę, mieszając szpatułką. Na końcu powoli wlewamy letnią (nie gorącą!) żelatynę i szybko mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód z herbatników. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (aż stężeje).

Dekoracja:

Na stężały sernik układamy owoce. Zalewamy lekko tężejącą galaretką. Wstawiamy z powrotem do lodówki na kilka godzin.

Wrapy z tortilli z serkiem, warzywami i szynką

Składniki (na 4 wrapy):

  • 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste,
  • 200 g serka śmietankowego (np. Almette, twarożek kanapkowy),
  • 8 gałązek sałaty rukoli lub miksu sałat,
  • 1 ogórek świeży (pokrojony w cienkie paski),
  • 1 papryka (czerwona lub żółta) w cienkich paskach,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • Opcjonalnie: szczypiorek, rukola, oliwki, suszone pomidory.

Przygotowanie:

Smarujemy tortille cienką warstwą serka (na całej powierzchni, zwłaszcza przy brzegach – to „sklei” wrapa). Na środku (wzdłuż) układamy warzywa: ogórek, paprykę, sałatę, plastry szynki.

Zawijamy wrapa: Składamy boki do środka, a potem zwijamy ciasno od dołu do góry. Możemy owinąć folią spożywczą i włożyć na 15 minut do lodówki – łatwiej się kroją. Kroimy ukośnie na pół lub na małe roladki. Opcjonalnie na podstawek wykładamy sos czosnkowy lub jogurtowy.

Życzymy smacznego !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Brak komentarzy.

Znajdź godne zaufania firmy rolnicze dzięki 12,389+ opinii innych rolników.

Na naszym portalu znajdziesz rzetelne opinie rolników o firmach skupujących i dostarczających produkty rolne oraz usługi. Wyszukaj firmy według lokalizacji i rodzaju działalności, aby podejmować bezpieczne i świadome decyzje dla swojego gospodarstwa.
Znajdź firmę i sprawdź opinie
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj firmę do naszej bazy

Brakuje firmy z którą współpracujesz?
REKLAMA
Najwyżej oceniane firmy Najniżej oceniane firmy