Przetwory i ciasta które warto przygotować we wrześniu

  • Dodane przez Redakcja
  • 11 września, 2024

Mimo że szczyt sezonu na przygotowywanie przetworów powoli mija, warto z jesiennych owoców przygotować dżemy i syropy. Wrzesień to kumulacja pory grzybowej i czas na przetwory z grzybów.

Z owoców na czoło wysuwają się śliwki. Właśnie teraz są najsmaczniejsze. To idealny moment, by zrobić pyszne i kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Portal rolnik ocenia przygotował przepis na marynowane opieńki w occie i …

Składniki:

– 1kg opieniek,

– 4 szklanki wody,

– 3 łyżki cukru,

– 1 łyżka soli,

– 1 szklanka octu 10% lub 2 szklanki octu winnego 6%,

– 3 ziarna ziela angielskiego (na słoik),

– 2 listki laurowe (na słoik),

– 6-9 ziaren gorczycy (na słoik),

– 4 ziarna pieprzu (na słoik).

Przygotowanie:

Należy dokładnie oczyścić opieńki i umyć. Następnie gotować w osolonej wodzie przez około 25 minut. Odsączyć na sitku. Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego oraz gorczycy. Zalewę należy zagotować. Odsączone opieńki  należy włożyć do słoików i zalać przygotowaną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez około 25 minut. Jeżeli ktoś lubi można dodać także cebulkę, trzeba ją wcześniej pokroić w piórka i zagotować razem z zalewą.

kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

Składniki:

Kruchy spód:

– 250g maki pszennej,

– 80g śmietany 18 %,

– 30 g cukru,

– sól.

Kruszonka migdałowa

– 100g maki,

– 60g masła,

– 60g cukru,

– 50g płatków migdałowych,

– 20 świeżych dojrzałych śliwek

Sposób przygotowania

Należy umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić owoce na mniejsze kawałki.

W naczyniu wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać  pokrojone w kostkę twarde masło oraz śmietanę. Rozcieramy składniki tak, by powstała kruszonka. Potem należy zagnieć ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około poł godziny.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy w naczyniu mąkę, masło, cukier i płatki migdałowe i rozcieramy  w palcach na drobne grudki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.

Ciasto na kruchy spód rozwałkowujemy. Przekładamy do formy i odcinamy brzegi. Na spód układamy śliwki i posypujemy obficie migdałową kruszoną. Ciasto pieczemy w piekarniku około 35 minut w temperaturze 185 stopni Celsjusza. Kruszonka powinna się zarumienić.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *