Mimo że szczyt sezonu na przygotowywanie przetworów powoli mija, warto z jesiennych owoców przygotować dżemy i syropy. Wrzesień to kumulacja pory grzybowej i czas na przetwory z grzybów.
Z owoców na czoło wysuwają się śliwki. Właśnie teraz są najsmaczniejsze. To idealny moment, by zrobić pyszne i kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Portal rolnik ocenia przygotował przepis na marynowane opieńki w occie i …
Należy dokładnie oczyścić opieńki i umyć. Następnie gotować w osolonej wodzie przez około 25 minut. Odsączyć na sitku. Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego oraz gorczycy. Zalewę należy zagotować. Odsączone opieńki należy włożyć do słoików i zalać przygotowaną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez około 25 minut. Jeżeli ktoś lubi można dodać także cebulkę, trzeba ją wcześniej pokroić w piórka i zagotować razem z zalewą.
kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Kruchy spód:
– 250g maki pszennej,
– 80g śmietany 18 %,
– 30 g cukru,
– sól.
Kruszonka migdałowa
– 100g maki,
– 60g masła,
– 60g cukru,
– 50g płatków migdałowych,
– 20 świeżych dojrzałych śliwek
Sposób przygotowania
Należy umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić owoce na mniejsze kawałki.
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać pokrojone w kostkę twarde masło oraz śmietanę. Rozcieramy składniki tak, by powstała kruszonka. Potem należy zagnieć ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około poł godziny.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy w naczyniu mąkę, masło, cukier i płatki migdałowe i rozcieramy w palcach na drobne grudki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto na kruchy spód rozwałkowujemy. Przekładamy do formy i odcinamy brzegi. Na spód układamy śliwki i posypujemy obficie migdałową kruszoną. Ciasto pieczemy w piekarniku około 35 minut w temperaturze 185 stopni Celsjusza. Kruszonka powinna się zarumienić.