Przetwory i ciasta które warto przygotować we wrześniu

Mimo że szczyt sezonu na przygotowywanie przetworów powoli mija, warto z jesiennych owoców przygotować dżemy i syropy. Wrzesień to kumulacja pory grzybowej i czas na przetwory z grzybów.
Z owoców na czoło wysuwają się śliwki. Właśnie teraz są najsmaczniejsze. To idealny moment, by zrobić pyszne i kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką.
Portal rolnik ocenia przygotował przepis na marynowane opieńki w occie i …
/*! elementor – v3.12.2 – 23-04-2023 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}
Składniki:
– 1kg opieniek,
– 4 szklanki wody,
– 3 łyżki cukru,
– 1 łyżka soli,
– 1 szklanka octu 10% lub 2 szklanki octu winnego 6%,
– 3 ziarna ziela angielskiego (na słoik),
– 2 listki laurowe (na słoik),
– 6-9 ziaren gorczycy (na słoik),
– 4 ziarna pieprzu (na słoik).
Przygotowanie:
Należy dokładnie oczyścić opieńki i umyć. Następnie gotować w osolonej wodzie przez około 25 minut. Odsączyć na sitku. Przygotować zalewę z octu, wody, cukru, soli, liści laurowych, ziela angielskiego oraz gorczycy. Zalewę należy zagotować. Odsączone opieńki należy włożyć do słoików i zalać przygotowaną zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować przez około 25 minut. Jeżeli ktoś lubi można dodać także cebulkę, trzeba ją wcześniej pokroić w piórka i zagotować razem z zalewą.
kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
Kruchy spód:
– 250g maki pszennej,
– 80g śmietany 18 %,
– 30 g cukru,
– sól.
Kruszonka migdałowa
– 100g maki,
– 60g masła,
– 60g cukru,
– 50g płatków migdałowych,
– 20 świeżych dojrzałych śliwek
Sposób przygotowania
Należy umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki. Następnie pokroić owoce na mniejsze kawałki.
W naczyniu wymieszać mąkę, cukier i sól. Dodać pokrojone w kostkę twarde masło oraz śmietanę. Rozcieramy składniki tak, by powstała kruszonka. Potem należy zagnieć ciasto w jednolitą kulę, owinąć folią i wstawić do lodówki na około poł godziny.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Mieszamy w naczyniu mąkę, masło, cukier i płatki migdałowe i rozcieramy w palcach na drobne grudki. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto na kruchy spód rozwałkowujemy. Przekładamy do formy i odcinamy brzegi. Na spód układamy śliwki i posypujemy obficie migdałową kruszoną. Ciasto pieczemy w piekarniku około 35 minut w temperaturze 185 stopni Celsjusza. Kruszonka powinna się zarumienić.
-
Brak komentarzy.

- Wszystkie kategorie
- Skup innych nasion
- Skup zboża
- Skup ziemniaków
- Skup mleka
- Skup buraków
- Skup tytoniu
- Skup warzyw
- Skup owoców
- ...