Sierpień to nadal czas wytężonej pracy dla tych, którzy chcą zapełnić swoją spiżarnię pysznościami. W kalendarzu przetworów przychodzi pora miedzy innymi na paprykę, renklody i patisony a najintensywniej przetwarza się pomidory. Ciasto towarzyszy nam przez cały rok, ale każdy miesiąc ma swoje ulubione smaki i sezonowe składniki. Warto więc wykorzystać ten czas, aby przygotować ciasta z sezonowymi owocami.
Portal rolnik ocenia przygotował przepis na pomidorki koktajlowe i …
Pomidorki koktajlowe ( delikatne w smaku)
Składniki:
– 1 kg pomidorków koktajlowych
– papryczka chili
– 2 szklanki octu winnego 6-proc.
– 2 duże ząbki czosnku
– 6 listków laurowych
– 2 łyżki gorczycy
– 4 łyżki cukru
– 2 łyżeczki soli
– gałązka estragonu
– 1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania
Pomidorki koktajlowe i papryczkę należy umyć. Następnie papryczkę oczyścić i posiekać. Czosnek obrać i pokroić w grube plastry. Ocet z wodą, cukrem ,solą oraz dodatkami takimi jak : chili, czosnek, gorczyca, listki laurowe. Należy zagotować. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy pomidorki z estragonem. Następnie zalewę przecedzamy. Przyprawy z zalewy rozkładamy równomiernie do słoików i zalewamy zalewą Słoiki zakręcamy odwracamy do góry dnem i odstawiamy do ostudzenia. Przepis jest na 4 porcje.
sernik z owocami.
Sernik z owocami
Składniki:
Spód:
– 80 g roztopionego masła
– 150 g ciasteczek petit beurre
– 1 łyżeczka kakao
Masa serowa:
– 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
– 4 jajka
– 200 g drobnego cukru
– 1 cukier wanilinowy 8 g
– 1 budyń waniliowy
– 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
Na wierzch:
-130 g borówek amerykańskich
– 250 g świeżych malin
– 2 łyżki płatków migdałów
Sposób przygotowania
Tortownicę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, dno wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki kruszymy na piasek, dodajemy kakao i mieszamy z roztopionym masłem. Herbatnikową masą wykładamy dno tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Piekarnik nagrzewamy do 170ᴼC. Twaróg przekładamy do miski dodajemy cukier i cukier waniliowy ucieramy do połączenia się składników. Dodajemy budyń i ekstrakt cytrynowy. Miksujemy do momentu aż masa będzie gładka. Następnie wbijamy po jednym jajku, miksując po każdym dodaniu. Miksujemy aż masa będzie jednolita. Masę wlewamy na schłodzony spód , na wierzch wykładamy owoce i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 80-90 minut.
Sernik jest jednym z najbardziej popularnych wypieków. Jest to klasyk wśród ciast. Sernik z owocami na wierzchu powinien smakować. Polecamy!
Jak smakowicie wygląda