Jesień coraz bardziej daje się we znaki, temperatury robią się coraz niższe. Ukochane lato odeszło i musimy się z tym oswoić. Jesień również może być miła i piękna. Sposobem na umilenie tych ponurych dni będzie przygotowanie pysznego jesiennego ciasta. Październik to również schyłek sezonu warzywno – owocowego. Szczyt mamy już za sobą. W tym miesiącu warto przygotować przetwory z pigwy oraz kiszoną kapustę.
Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na pigwę marynowaną i …
Składniki:
– 0,5 kg owoców pigwy,
– 0,4 kg cukru,
– 0,10 kg papryki,
– 2 szklanki wody,
– 3 łyżki octu spirytusowego,
– 3 goździki,
– 3 ziarna pieprzu,
– szczypta cynamonu.
Przygotowanie:
Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki. Paprykę i pigwę ułożyć w słoiku najlepiej litrowym.
Zagotować wodę, dodać przyprawy i cukier. Gotować 5 minut, wlać ocet i zalać pigwę z papryką w słoikach. Dobrze zakręcić. Pasteryzować 5 minut.
ciasto dyniowe
Składniki:
-1 średnia dynia,
-2 szklanki miąższu z dyni,
-1 szklanka cukru,
-2 szklanki mąki,
-3 jajka,
-2 łyżeczki cynamonu,
-2-3 zmielone goździki,
-15 g cukru waniliowego,
-½ szklanki oleju,
-1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– garść orzechów włoskich ,
– garść rodzynek,
Sposób przygotowania
Orzechy należy posiekać drobno nożem, a rodzynki zalać gorącą wodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo mąkę, olej, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Całość miksować jeszcze przez 4 minuty na średnich obrotach. Dynię należy umyć, pokroić, usunąć nasiona, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar płynu odcisnąć. Starty i odsączony miąższ dyni dodajemy do ciasta. Następnie dokładamy wcześniej przygotowane orzechy i rodzynki. Całość mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 – 25 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.