Przetwory i ciasta które warto przygotować w październiku

Wiadomości z ARIMR
Opublikowane: 14 października 2024

Jesień  coraz bardziej daje się we  znaki, temperatury robią się coraz niższe. Ukochane lato odeszło i musimy się z tym oswoić. Jesień również może być  miła i piękna. Sposobem na umilenie tych ponurych dni będzie przygotowanie pysznego jesiennego ciasta. Październik to  również schyłek sezonu warzywno – owocowego. Szczyt mamy już za sobą. W tym miesiącu warto przygotować przetwory z pigwy oraz kiszoną kapustę.

Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na pigwę marynowaną  i …

/*! elementor – v3.12.2 – 23-04-2023 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Składniki:

– 0,5 kg owoców pigwy,

– 0,4 kg cukru,

– 0,10 kg papryki,

– 2 szklanki wody,

– 3 łyżki octu spirytusowego,

– 3 goździki,

– 3 ziarna pieprzu,

– szczypta cynamonu.

Przygotowanie:

Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Paprykę  umyć, pokroić na ćwiartki. Paprykę i pigwę ułożyć w słoiku najlepiej litrowym.

Zagotować wodę, dodać przyprawy i cukier. Gotować 5 minut, wlać ocet i zalać pigwę z papryką w słoikach. Dobrze zakręcić. Pasteryzować 5 minut.

 ciasto dyniowe

Składniki:

-1 średnia dynia,

-2 szklanki miąższu z dyni,

-1 szklanka cukru,

-2 szklanki mąki,

-3 jajka,

-2 łyżeczki cynamonu,

-2-3 zmielone goździki,

-15 g cukru waniliowego,

-½ szklanki oleju,

-1 łyżeczka sody oczyszczonej,

– garść orzechów włoskich ,

– garść rodzynek,

Sposób przygotowania

Orzechy należy posiekać drobno nożem, a rodzynki zalać gorącą wodą. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać  stopniowo mąkę, olej, cukier waniliowy, sodę i cynamon. Całość miksować jeszcze przez 4 minuty na średnich obrotach. Dynię należy umyć, pokroić, usunąć nasiona, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar płynu odcisnąć. Starty i odsączony miąższ dyni  dodajemy do ciasta. Następnie dokładamy  wcześniej przygotowane orzechy i rodzynki. Całość mieszamy  drewnianą łyżką. Ciasto z dyni przekładamy do wysmarowanej  masłem i oprószonej bułką tartą formy o średnicy 20 – 25 cm. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po ostygnięciu posypujemy ciasto  cukrem pudrem.

S m a c z n e g o !!!

Może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Brak komentarzy.

Znajdź godne zaufania firmy rolnicze dzięki 12,389+ opinii innych rolników.

Na naszym portalu znajdziesz rzetelne opinie rolników o firmach skupujących i dostarczających produkty rolne oraz usługi. Wyszukaj firmy według lokalizacji i rodzaju działalności, aby podejmować bezpieczne i świadome decyzje dla swojego gospodarstwa.
Znajdź firmę i sprawdź opinie
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj firmę do naszej bazy

Brakuje firmy z którą współpracujesz?
REKLAMA
Najwyżej oceniane firmy Najniżej oceniane firmy