Sposób przygotowania
300g masła wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika
Masa makowa:
Wcześniej przygotowujemy nadzienie makowe. Mak płuczemy, następnie zalewamy gorąca wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedzamy mak i mielimy trzykrotnie z migdałami.
Masę marcepanową miksujemy z cukrem pudrem.
W garnku rozpuszczamy masło oraz miód, po rozpuszczeniu dodajemy zmielony mak i trzymamy na małym ogniu przez 5 minut mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka oraz zblendowane biszkopty i masę marcepanową.
Rozczyn:
Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, ciepłe mleko. Mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do drugiego naczynia wybijamy jajka i ucieramy do powstania puszystej masy. Następnie wsypujemy mąkę, wlewamy masło i rozczyn dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 6 minut aby ciasto było jednolite. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyjmujemy masło z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubszych oczkach i wkładamy do lodówki, aby było zimne.
W tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Nakładamy masło równomiernie na 2/3 prostokąta. Ciasto składamy na trzy części. Część bez masła nakładamy w kierunku środka prostokąta. Następnie nakładamy nieprzykrytą część z masłem na środkową część tak aby w przekroju były 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Lekko dociskamy i ponownie wałujemy w kształt prostokąta. Ten rozwałkowany prostokąt robimy tak samo jak poprzednio. Trzeba to robić dość szybko, póki masło jest zimne. Tak zwinięte ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Czynność z rozwałkowywaniem, składaniem i chłodzeniem powtarzamy 2 razy.
Po ostatnim chłodzeniu, rozwałkowujemy cienko ciasto na duży prostokąt. Wycinamy nożem długie, cienkie trójkąty. Na trójkąty nakładamy przygotowanąwcześniej masę makową. Podstawę trójkąta zwijamy na około 3-4 cm i nacinamy jego środek. Zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Włączamy piekarnik na 180 stopni. Rogale smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.
W tym czasie przygotowujemy lukier do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy stopniowo po łyżeczce wody ciągle mieszając aż powstanie gęsta masa. Gdy rogaliki przestygną smarujemy lukrem rogaliki i od razu posypujemy posiekanymi migdałami zblanszowanymi lub orzeszkami ziemnymi.