Przetwory i ciasta które warto przygotować w Listopadzie

  • Dodane przez Redakcja
  • 9 listopada, 2024

Listopad kończy sezon robienia domowych przetworów. Warto więc przygotować w tym miesiącu ostatnie przetwory z aronii, róży, dyni. Przetwory z warzyw korzeniowych, kapusty, żurawiny.

Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na konfiturę z aronii i …………

Składniki:

– 1kg aronii,

– 1kg cukru „kryształ”,

– 1szklanka wody,

– sok z jednej cytryny,

– skórka z cytryny,

– 1 kieliszek wódki.

Przygotowanie:

Owoce aronii oczyścić i umyć. Do garnka z wodą wsypać cukier, wymieszać i podgrzewać na małym ogniu, aż się rozpuści i powstanie syrop. Do syropu dodać owoce aronii i smażyć na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie odstawić na noc. Ponownie smażyć nazajutrz przez około 15 minut, dodać sparzoną i pokrojoną skórkę z cytryny i smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pod koniec dodać sok z cytryny i kieliszek wódki, wymieszać. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików i pasteryzować około 15 minut.

Rogale Świętomarcińskie

Składniki:

 

 Masa makowa:

– 500g białego maku,

– 100g miodu,

– 80g masła,

– 200g biszkoptów,

– 100g migdałów zblanszowanych,

– 4 jajka,

– 300g cukru pudru.

 

Rozczyn:

– 20g świeżych drożdży,

– 1 łyżka mąki pszennej,

– 50ml ciepłego mleka,

– 1 łyżka cukru.

 

Ciasto :

– 1kg maki pszennej,

– 350ml ciepłego mleka,

– 120g masła,

– 100g cukru,

– 3 łyżki cukru pudru,

– 2 jajka.

 

Lukier:

– 3/4 szklanki cukru pudru,

– 4 łyżki wody,

– 80g posiekanych migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków ziemnych,

 

Dodatkowo

– 300g masła,

– 1 jajko.

Sposób przygotowania

300g masła wkładamy na kilka godzin do zamrażalnika

Masa makowa:

Wcześniej przygotowujemy nadzienie makowe. Mak płuczemy, następnie zalewamy gorąca wodą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie odcedzamy mak i mielimy trzykrotnie z migdałami.

Masę marcepanową miksujemy z cukrem pudrem.

W garnku rozpuszczamy masło oraz miód, po rozpuszczeniu dodajemy zmielony mak i trzymamy na małym ogniu przez 5 minut mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy jajka oraz zblendowane biszkopty i masę marcepanową.

Rozczyn:

Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki, ciepłe mleko. Mieszamy i odkładamy na 10 minut do wyrośnięcia rozczynu. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestygnięcia. Do drugiego naczynia wybijamy jajka i ucieramy do powstania puszystej masy. Następnie wsypujemy mąkę, wlewamy masło i rozczyn dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ręcznie przez 6 minut aby ciasto było jednolite. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Wyjmujemy masło z zamrażalnika i ścieramy na tarce o grubszych oczkach i wkładamy do lodówki, aby było zimne.

W tym czasie wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Nakładamy masło równomiernie na 2/3 prostokąta. Ciasto składamy na trzy części. Część bez masła nakładamy w kierunku środka prostokąta. Następnie nakładamy nieprzykrytą część z masłem na środkową część tak aby w przekroju były 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Lekko dociskamy i ponownie wałujemy w kształt prostokąta. Ten rozwałkowany prostokąt robimy tak samo jak poprzednio. Trzeba to robić dość szybko, póki masło jest zimne. Tak zwinięte ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Czynność z rozwałkowywaniem, składaniem i chłodzeniem powtarzamy 2 razy.

Po ostatnim chłodzeniu, rozwałkowujemy cienko ciasto na duży prostokąt. Wycinamy nożem długie, cienkie trójkąty. Na trójkąty nakładamy przygotowanąwcześniej masę makową. Podstawę trójkąta zwijamy na około 3-4 cm i nacinamy jego środek. Zwijamy rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Włączamy piekarnik na 180 stopni. Rogale smarujemy jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 20-25 minut do lekkiego zrumienienia.

W tym czasie przygotowujemy lukier do miseczki wsypujemy cukier puder i dodajemy stopniowo po łyżeczce wody ciągle mieszając aż powstanie gęsta masa. Gdy rogaliki przestygną smarujemy lukrem rogaliki i od razu posypujemy posiekanymi migdałami zblanszowanymi lub orzeszkami ziemnymi.

Życzymy smacznego!

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *