Przetwory i ciasta które warto przygotować w lipcu

Jak i kiedy robić domowe przetwory ?

Przetwory domowe warto wykonywać w każdym sezonie są smaczne, zdrowe i naturalne… Są bezkonkurencyjne! Możemy  przygotowywać z nich nalewki, soki, przeciery,  dżemy, konfitury, piec ciasta i wiele innych pyszności. Dobrze zatem wiedzieć  kiedy robić przetwory oraz kiedy poszczególne  warzywa i owoce są najsmaczniejsze i najtańsze. Kiedy jest największy wysyp danych warzyw i owoców.

Miesiąc lipiec to szczyt sezonu owocowo – warzywnego. Trzeba więc skorzystać z tej obfitości. Jest to tzw. „Sezon ogórkowy”  warto więc go wykorzystać i przygotować ogórki na zimę pod różnymi postaciami kiszone , konserwowe, krokodylki.

Portal rolnik ocenia przygotował przepis na ogórki kiszone i ……

To bardzo stary przepis. Tradycyjna receptura i sprawdzony sposób na najlepsze ogórki kiszone.

Składniki :

–  2 kg małych ogórków gruntowych

– duży pęczek kopru z baldachami

– 2 małe główki czosnku

– kawałek korzenia chrzanu oraz liście

–  4 płaskie łyżki soli kamiennej

 – 2 litry wrzątku

– możemy również dodać: liść wiśni, czarnej porzeczki, winorośli , dębu, selera.

Ogórki powinny być świeże. Bardzo dobre będą te, którym nie odpadły jeszcze kwiaty z końcówek. Ogórki muszą być twarde, jędrne i bez przebarwień, ani uszkodzeń. Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Przepis jest na 4 litrowe słoiki. Jeżeli  planujemy przygotować więcej ogórków należy odpowiednio zwiększyć porcje.

Sposób przygotowania

Ogórki oraz pozostałe składniki należy umyć pod bieżącą wodą. Najlepiej wszystkie składnik których chcemy użyć podzielić na cztery. Na dno słoika kładziemy koper, ząbek czosnku. Kawałek chrzanu, korzenia i liści czy też pozostałe  dodatki  według uznania. Następnie układamy ogórki pionowo, ciasno. Możemy również dodać resztę dodatków na wierzch.

Zalewa

2 litry wrzątku oraz 4 łyżki płaskie soli kamiennej na 2 kg ogórków

Należy zagotować wodę wsypać sól mieszać aż się rozpuści. Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Zalewa powinna zakryć ogórki. Słoiki zakręcamy i odstawiamy  na 3 dni do pomieszczenia gdzie będzie około 20 stopni ciepła. Następnie przenosimy słoiki do spiżarki. Tak przygotowane ogórki kiszone mogą długo stać.

 Tartę malinową z kremem cytrynowym

Składniki :

– 125 g mąki ( oraz małą garstkę do posypania stolnicy),                         – 60 g zimnego masła,
– 1 jajko,
– 50 g jasnego brązowego cukru,
– skórka z 1/2 cytryny starta,
– 200-260 g świeżych malin,
– cukier puder do posypania,

Krem:

5 żółtek, 3 jajka,
125 g masła,                                                                                                    sok i skórka starta z 4 cytryn,                                                                  125g brązowego cukru,

Sposób przygotowania

Zagniatamy  ciasto z podanych składników. Miksujemy masło pokrojone w kostkę z mąką, cukrem, jajkiem i skórką cytrynową. Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy nieco większej niż forma na tartę. Wkładamy ciasto do formy, dociskamy do spodu i brzegów. Usuwamy zwisające kawałki. Przykrywamy pergaminem i pieczemy przez  około 12 minut. Następnie usuwamy papier. Pieczemy jeszcze 8 minut na złoty kolor. Studzimy. Robimy krem. Wszystkie składniki mieszamy w metalowej misce, którą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą, tak żeby dno miski nie dotykało jej powierzchni. Ucieramy mikserem, aż masa zgęstnieje, około 15 minut. Od razu wylewamy na ciasto. Gdy masa wystygnie, wkładamy formę do lodówki na 3 godziny. Przed podaniem na wierzch ciasta układamy maliny i oprószamy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *