Potrawy i ciasta które warto przygotować w marcu

Marzec przynosi długo oczekiwaną wiosnę, a jej pierwsze zwiastuny znaleźć można również w kuchni. Potrawą towarzyszą pierwsze nowalijki. Wiosną organizm domaga się wzmocnienia, potrzebuje zastrzyku witamin i cukru.
Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na ciasto cherry i ……
Składniki :
Biszkopt ciemny :
– 3 jajka,
– 0,5 szklanki cukru,
– 1 szklanka mąki,
– 4 łyżki oleju,
– 2 łyżki kakao,
– 0,5 łyżki proszku do pieczenia,
– 1 łyżki spiritusu.
Biszkopt makowy:
– 4 białka,
– 0,75 szklanki cukru,
– 1 łyżeczka spiritusu,
-1 łyżka mąki pszennej,
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
– 3 łyżki suchego maku.
Masa budyniowa:
– 500 ml mleka,
– 2 opakowania budyniu waniliowego,
– 1 opakowanie cukru waniliowego,
– 2 łyżki cukru,
– 200 g masła.
Galaretka:
– 1 litr wiśni w syropie,
– 3 opakowania galaretki wiśniowej,
– 50 ml wódki cherry,
– 200 ml wody,
– kolorowe perełki cukrowe do posypania.
Sposób przygotowania :
Biszkopt ciemny:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy i dodajemy kolejno pozostałe składniki. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączamy wódką cherry.
Biszkopt makowy:
Białka ubijamy na sztywna pianę. Ubijając stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Na końcu wsypujemy mak. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa budyniowa:
Z mleka odlewamy 150ml. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając gotujemy przez 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło trzemy na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń i razem jeszcze ucieramy. Masę wykładamy na biszkopt ciemny i wyrównujemy. Masę przykrywamy biszkoptem makowym.
Galaretka:
Wiśnie razem z syropem przelewamy do garnka. Wlewamy wodę i gotujemy. Do wrzących owoców wsypujemy galaretki, mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejącą zalewą polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia. Wierzch ciasta posypujemy cukrowymi perełkami.
sałatkę wiosenną
Składniki :
Sałatka
– 2 pęczki rzodkiewek,
– 1 ogórek,
– 3 jajka,
– 100g sera feta,
– 80g mieszanek sałat (roszponka, rukola, sałata lodowa)
– 3 łyżki posiekanego koperku,
– po szczypcie soli i pieprzu.
Sos musztardowy
– 1 łyżka musztardy miodowej,
– 1 łyżka majonezu,
– 1 łyżka jogurtu naturalnego,
– 2 łyżki oliwy z oliwek,
– 1 płaska łyżeczka miodu,
– 3 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie :
Sałaty, rzodkiewkę i ogórka myjemy Sałaty osuszamy, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Możemy użyć do tego nożna z ozdobnym ostrzem. Trzy jajka gotujemy na twardo. Ser feta kroimy w niedużą kosteczkę. Sos musztardowy- w małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Jajka obieramy i kroimy na sześć kawałków i umieszczamy w dużej misce z resztą składników. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem. Delikatnie mieszamy sałatkę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
-
Brak komentarzy.

- Wszystkie kategorie
- Skup innych nasion
- Skup zboża
- Skup ziemniaków
- Skup mleka
- Skup buraków
- Skup tytoniu
- Skup warzyw
- Skup owoców
- ...