Potrawy i ciasta które warto przygotować w marcu

Wiadomości z ARIMR
Opublikowane: 15 marca 2025

Marzec przynosi długo oczekiwaną wiosnę, a jej pierwsze zwiastuny znaleźć można również w kuchni. Potrawą towarzyszą pierwsze nowalijki. Wiosną organizm domaga się wzmocnienia, potrzebuje zastrzyku witamin i cukru.

 Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na ciasto cherry i ……

Składniki :

Biszkopt ciemny :

– 3 jajka,

– 0,5 szklanki cukru,

– 1 szklanka mąki,

– 4 łyżki oleju,

– 2 łyżki kakao,

– 0,5 łyżki proszku do pieczenia,

– 1 łyżki spiritusu.

Biszkopt makowy:

– 4 białka,

– 0,75 szklanki cukru,

– 1 łyżeczka spiritusu,

-1 łyżka mąki pszennej,

– 1 łyżka mąki ziemniaczanej,

– 3 łyżki suchego maku.

Masa budyniowa:

– 500 ml mleka,

– 2 opakowania budyniu           waniliowego,

– 1 opakowanie cukru waniliowego,

– 2 łyżki cukru,

– 200 g masła.

 

Galaretka:

– 1 litr wiśni w syropie,

– 3 opakowania galaretki wiśniowej,

– 50 ml wódki cherry,

– 200 ml wody,

– kolorowe perełki cukrowe do posypania.

Sposób przygotowania :

Biszkopt ciemny:

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksujemy i dodajemy kolejno pozostałe składniki. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzony biszkopt nasączamy wódką cherry.

Biszkopt makowy:

Białka ubijamy na sztywna pianę. Ubijając stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Na końcu wsypujemy mak. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

 Masa budyniowa:

Z mleka odlewamy 150ml. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszamy budynie. Masę wlewamy do gotującego się mleka. Mieszając gotujemy przez 3 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Masło trzemy na puszystą masę. Dodajemy zimny budyń i razem jeszcze ucieramy. Masę wykładamy na biszkopt ciemny i wyrównujemy. Masę przykrywamy biszkoptem makowym.

Galaretka:

Wiśnie razem z syropem przelewamy do garnka. Wlewamy wodę i gotujemy. Do wrzących owoców wsypujemy galaretki, mieszając. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstniejącą zalewą polewamy wierzch ciasta. Odstawiamy do stężenia. Wierzch ciasta posypujemy cukrowymi perełkami.

sałatkę wiosenną

Składniki :

Sałatka

– 2 pęczki rzodkiewek,

– 1 ogórek,

– 3 jajka,

– 100g sera feta,

– 80g mieszanek sałat (roszponka, rukola, sałata lodowa)

– 3 łyżki posiekanego koperku,

–  po szczypcie soli i pieprzu.

Sos musztardowy

– 1 łyżka musztardy miodowej,

– 1 łyżka majonezu,

– 1 łyżka jogurtu naturalnego,

– 2 łyżki oliwy z oliwek,

– 1 płaska łyżeczka miodu,

– 3 łyżki soku z cytryny.

Przygotowanie :

Sałaty, rzodkiewkę i ogórka myjemy Sałaty osuszamy, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Możemy użyć do tego nożna z ozdobnym ostrzem. Trzy jajka gotujemy na twardo. Ser feta kroimy w niedużą kosteczkę. Sos musztardowy- w małej miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Jajka obieramy i kroimy na sześć kawałków i umieszczamy w dużej misce z resztą składników. Całość polewamy sosem i posypujemy koperkiem. Delikatnie mieszamy sałatkę. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Brak komentarzy.

Znajdź godne zaufania firmy rolnicze dzięki 12,389+ opinii innych rolników.

Na naszym portalu znajdziesz rzetelne opinie rolników o firmach skupujących i dostarczających produkty rolne oraz usługi. Wyszukaj firmy według lokalizacji i rodzaju działalności, aby podejmować bezpieczne i świadome decyzje dla swojego gospodarstwa.
Znajdź firmę i sprawdź opinie
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj firmę do naszej bazy

Brakuje firmy z którą współpracujesz?
REKLAMA
Najwyżej oceniane firmy Najniżej oceniane firmy