Potrawy i ciasta które warto przygotować w kwietniu

Wiadomości z ARIMR
Opublikowane: 15 kwietnia 2025

Święta Wielkiej Nocy już tuż, tuż. Jak nakazuje tradycja warto przygotować potrawy które powinny pojawić się na każdym wielkanocnym stole.

Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na mazurek wielkanocny i ……

Składniki :

– 500 g maki,

– 4 jajka,

– 1 masło,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 2 tabliczki czekolady mlecznej,

– 2 opakowania cukru waniliowego,

– 1 szklanka cukru,

– 1 opakowanie śmietany 18%.

Lukier:

– 5 łyżek cukru pudru,

– 5-6 łyżek wody lub soku z cytryny.

Do dekoracji:

– garść płatków migdałowych,

– kandyzowane owoce,

– cukrowe jajeczka.

/*! elementor – v3.12.2 – 23-04-2023 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Sposób przygotowania :

Do przesianej maki dodajemy masło, proszek do pieczenia, jajka, cukier, śmietanę. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 części. Odkładamy trochę ciasta na wykończenie brzegów mazurka. Do jednej  części z odłożonego ciasta formujemy cienkie wałeczki i układamy je wzdłuż brzegów mazurka, aby były wyższe. Pieczemy oddzielnie około 20 minut w 160 stopniach. Upieczone ciasto przekładamy roztopioną czekoladą. Pozostałą czekoladą polewamy wierzch ciasta. Wykonujemy napis z lukru i dekorujemy.

jajka faszerowane z rzeżuchą

Składniki :

– 8 jajek,

– 6 plastrów szynki,

– 6 łyżek rzeżuchy,

– 12 liści roszpunki,

– 1 łyżka musztardy,

– 4 łyżki majonezu,

– szczypta soli i pieprzu do smaku.

Przygotowanie :

Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu obieramy. Ścinamy czubek i delikatnie wyjmujemy żółtka. Szynkę i żółtka kroimy w drobną kostkę, połowę rzeżuchy siekamy. Wszystko mieszamy  z majonezem i musztardą, doprawiając solą i pieprzem do smaku. Wypełniamy białka jajek przygotowanym farszem. Dekorujemy jajka pozostałą rzeżuchą. Jajka podajemy na liściach  roszpunki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Brak komentarzy.

Znajdź godne zaufania firmy rolnicze dzięki 12,389+ opinii innych rolników.

Na naszym portalu znajdziesz rzetelne opinie rolników o firmach skupujących i dostarczających produkty rolne oraz usługi. Wyszukaj firmy według lokalizacji i rodzaju działalności, aby podejmować bezpieczne i świadome decyzje dla swojego gospodarstwa.
Znajdź firmę i sprawdź opinie
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj firmę do naszej bazy

Brakuje firmy z którą współpracujesz?
REKLAMA
Najwyżej oceniane firmy Najniżej oceniane firmy