
Skąd się wziął marzec?
Nazwa miesiąca marca pochodzi od łacińskiej nazwy tego miesiąca Martius, tj. miesiąc Marsa. Staropolska nazwa miesiąca to brzezień pochodząca od brzóz, które zaczynają odżywać po zimie, co dawniej oznaczało także początek zbiorów oskoły, tj. soku brzozowego. Inna nazwa, obecnie niespotykana, to kazidroga od słowa kazić, tj. niszczyć, psuć.
W marcu kończy się zima a zaczyna wiosna. 21 marca jest pierwszym dniem wiosny. Tradycją jest w ten dzień „Topienie Marzanny”. Słomianą kukłę symbolizującą zimę podpala się i wrzuca do wody. Tego dnia występuje też równonoc – dzień i noc mają taką samą długość. W marcu, a dokładnie w nocy z soboty na niedzielę 30 marca. Wskazówki zegarów przestawiamy z godziny 2:00 na 3:00 w nocy, czyli o jedną pełną godzinę do przodu. Następuje zmiana czasu z zimowego (astronomicznego) na letni.
Przysłowia związane z marcem
Gust kobiety, łaska pańska i marcowa pogoda zawsze niestałe.
W marcu, kto siać nie zaczyna, biedny to gospodarzyna.
Dzień świętego Kazimierza resztki zimy uśmierza.
Zapust smutny, post wesoły, będziesz człeku, cały rok goły.
Gdy w popielec pogoda służy, suchą wiosnę wróży.
Męczennicy, gdy mróz noszą, czterdzieści dni mrozu głoszą.
Na św. Grzegorza idzie zima do morza.
W Józefa z zimy się śmiej i na grządce kapustę siej.
W dni krzyżowe męka boża, wstrzymaj się od siewu zboża.
Marzec zimny i słoneczny, plon zaręcza dostateczny
Informacje o marcu
Marzec to ważny miesiąc w kalendarzu. Obchodzimy w nim wiele ważnych dat, wydarzeń i świąt. Miedzy innymi:
5 marca przypada Środa Popielcowa, która rozpoczyna Wielki Post. Jest to okres pełen tradycji na polskiej wsi. Po Środzie Popielcowej rozpoczyna się 40-dniowy okres przygotowań do Wielkiej Soboty. Czas surowych postów, modlitwy i spowiedzi. Jednocześnie w kuchni panują dania bezmięsne i bez tłuszczów zwierzęcych.
8 marca to Międzynarodowy Dzień Kobiet. Święto kojarzące się z minionym systemem politycznym oraz goździkami wręczanymi kobietom. Ma ono obecnie inny wydźwięk niż w latach ubiegłych, kobiety mają swoje prawa, wiedzą czego chcą.
10 marca w Kościele katolickim przypada Wspomnienie 40 Męczenników czyli Dzień Mężczyzn. To w tym dniu panowie powinni być najważniejsi.
25 marca przypada Zwiastowanie Pańskie, objawienie Marii poprzez anioła Gabriela Zapowiedź narodzenia Jezusa Chrystusa, Syna Bożego.
W rolnictwie marzec to miesiąc intensywnych prac polowych. Po przeschnięciu gleby wykonujemy uprawy i nawożenie, które mają na celu przygotowanie stanowisk pod siewy roślin jarych, tj. strączkowych, zbóż.
W tym czasie wyjeżdża się w pole, przystępuje do przygotowania gleby pod zasiewy poprzez włókowanie czy bronowanie. W drugiej połowie marca zaczynają się siewy roślin strączkowych łubiny, grochy. Wczesną wiosną należy podjąć szereg działań, m.in. zasilić plantację azotem, dokonać bronowania w celu przewietrzenia wierzchniej warstwy gleby i przerwania parowania, a także zwrócić uwagę na ewentualne uszkodzenia roślin.
Od pierwszego dnia marca, zgodnie z wymogami programu azotanowego, rolnicy mogą przystępować do prac polowych związanych z nawożeniem upraw azotem. Dotyczy to zarówno nawozów mineralnych, organicznych jak i naturalnych. Najlepszym momentem użycia pierwszej startowej dawki azotu N jest ruszanie wegetacji, ponieważ to ona decyduje o przyszłym potencjalnym plonie. Azot w momencie rozpoczęcia wegetacji wiosennej jest dla zbóż ozimych niezbędny, gdyż to czas budowania kłosa. Od tego kiedy rozpoczniemy ten proces, a także jak długo będzie trwał i jakie warunki pokarmowe będzie miała roślina, zależeć będzie wielkość przyszłego kłosa, a tym samym ilość znajdującego się w nim ziarna.
Daty o jakich warto pamiętać w tym miesiącu:
14-16 marca – Międzynarodowe Targi Agrotech w Kielcach.
Do 15 marca pierwsza rata podatku rolnego.
Od 15 marca nabór wniosków na dopłaty bezpośrednie.