Ciasta i potrawy czerwcowe



Czerwiec bez wątpienia stoi pod znakiem truskawek. To właśnie teraz możemy cieszyć się nimi w pełni. Są najtańsze i mają naprawdę wyjątkowy smak.
To miesiąc, który otwiera pełnię sezonu na świeże warzywa i owoce. Produkty dostępne o tej porze roku urzekają smakiem.
Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na:
ciasto truskawkowe
Biszkopt
– 5 jajek,
– 3/4 szklanki cukru,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 3/4 szklanki mąki pszennej,
– 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,
Masa serowa
– 0,5 kg zmielonego sera białego,
– 0,5 l śmietany kremówki,
– 0,40 dkg świeżych truskawek,
– 1 galaretka truskawkowa,
– 1 cukier waniliowy,
– 4 łyżki cukru pudru,
Wierzch
– 0,5 kg świeżych truskawek,
– 2 galaretki truskawkowe,
Poncz
– 3 łyżki soku z cytryny,
– 2 łyżeczki cukru pudru.
Sposób przygotowania :
Biszkopt – Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka z cukrem i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy. Formę 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na 2 równe części.
Poncz – Mieszamy składniki. Jedną część biszkoptu smarujemy połową ponczu i umieszczamy w foremce.
Masa serowa – Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru. Do drugiej miseczki wkładamy ser miksujemy, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 kremu. Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. Przygotowany krem wykładamy na naponczowany biszkopt w foremce. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy. Drugą część biszkoptu smarujemy pozostałym ponczem. Wykładamy pozostałą część kremu i rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki aby krem stężał. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch ciasta.
Wierzch – Truskawki kroimy na pół. Dwie galaretki rozpuszczamy. Na wierzch ciasta układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.
szparagi z sosem

Składniki:
– 2 pęczki szparagów zielonych,
– 3 jajka,
– 1 kostka rosołowa,
– 250g masła klarowanego,
– 1 łyżeczka cukru,
– przyprawy: świeżo mielony biały pieprz, 3 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Do garnka z doprawioną solą i cukrem gotująca wodą wkładamy szparagi. Gotujemy około 4 minuty.
Sos
Klarowane masło rozgrzewamy. Do miski wbijamy żółtko jajek, dodajemy cukier, kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieszczamy na garnku w kąpieli parowej. Powoli dodajemy masło ucierając energicznie. Kontrolujemy temperaturę, gdyż zbyt wysoka zetnie jajka. Masło dodajemy aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje. Przekładamy sos do miski doprawiamy białym pieprzem. Ugotowane szparagi polewamy sosem.
Życzymy smacznego
-
Brak komentarzy.

- Wszystkie kategorie
- Skup innych nasion
- Skup zboża
- Skup ziemniaków
- Skup mleka
- Skup buraków
- Skup tytoniu
- Skup warzyw
- Skup owoców
- ...