Ciasta i potrawy czerwcowe

Bez kategorii
Opublikowane: 16 czerwca 2025

Czerwiec bez wątpienia stoi pod znakiem truskawek. To właśnie teraz możemy cieszyć się nimi w pełni. Są najtańsze i mają naprawdę wyjątkowy smak.         

To miesiąc, który otwiera pełnię sezonu na świeże warzywa i owoce. Produkty dostępne o tej porze roku urzekają smakiem.

Portal Rolnik Ocenia przygotował przepis na:

ciasto truskawkowe

Składniki :

Biszkopt

– 5 jajek,

– 3/4 szklanki cukru,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 3/4 szklanki mąki pszennej,

– 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego,

Masa serowa

– 0,5 kg zmielonego sera białego,

– 0,5 l śmietany kremówki,

– 0,40 dkg świeżych truskawek,

– 1 galaretka truskawkowa,

– 1 cukier waniliowy,

– 4 łyżki cukru pudru,

Wierzch

– 0,5 kg świeżych truskawek,

– 2 galaretki truskawkowe,

Poncz

– 3 łyżki soku z cytryny,

– 2 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania :

Biszkopt – Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka z cukrem i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość miksujemy. Formę 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy masę biszkoptową i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu biszkopt studzimy i kroimy na  2 równe części.

Poncz – Mieszamy składniki. Jedną część biszkoptu smarujemy połową ponczu i umieszczamy w foremce.

Masa serowa – Galaretkę rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. Truskawki kroimy w kostkę. Śmietanę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru waniliowego i cukru pudru. Do drugiej miseczki wkładamy ser miksujemy, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Wlewamy ostygniętą płynną galaretkę i miksujemy do połączenia składników. Odkładamy 1/3 kremu. Do pozostałego kremu dodajemy pokrojone truskawki i mieszamy. Przygotowany krem wykładamy na naponczowany biszkopt w foremce. Krem wyrównujemy i przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Lekko dociskamy. Drugą część biszkoptu smarujemy pozostałym ponczem. Wykładamy pozostałą część kremu i rozsmarowujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki aby krem stężał. W tym czasie przygotowujemy galaretkę na wierzch ciasta.

Wierzch – Truskawki kroimy na pół. Dwie galaretki rozpuszczamy. Na wierzch ciasta układamy truskawki i zalewamy tężejącą galaretką. Blaszkę z ciastem wkładamy do lodówki do momentu stężenia galaretki.

szparagi z sosem

Składniki:

– 2 pęczki szparagów zielonych,

– 3 jajka,

– 1 kostka rosołowa,

– 250g masła klarowanego,

– 1 łyżeczka cukru,

– przyprawy: świeżo mielony biały pieprz, 3 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końcówki. Do garnka z doprawioną solą i cukrem gotująca wodą wkładamy szparagi. Gotujemy około 4 minuty.

Sos

Klarowane masło rozgrzewamy. Do miski wbijamy żółtko jajek, dodajemy cukier, kostkę rosołową, sok z cytryny. Miskę umieszczamy na garnku w kąpieli parowej. Powoli dodajemy masło ucierając energicznie. Kontrolujemy temperaturę, gdyż zbyt wysoka zetnie jajka. Masło dodajemy aż sos stanie się puszysty i zgęstnieje. Przekładamy sos do miski doprawiamy białym pieprzem. Ugotowane szparagi polewamy sosem.

Życzymy smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Brak komentarzy.

Znajdź godne zaufania firmy rolnicze dzięki 12,389+ opinii innych rolników.

Na naszym portalu znajdziesz rzetelne opinie rolników o firmach skupujących i dostarczających produkty rolne oraz usługi. Wyszukaj firmy według lokalizacji i rodzaju działalności, aby podejmować bezpieczne i świadome decyzje dla swojego gospodarstwa.
Znajdź firmę i sprawdź opinie
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj firmę do naszej bazy

Brakuje firmy z którą współpracujesz?
REKLAMA
Najwyżej oceniane firmy Najniżej oceniane firmy