Sposoby zmniejszenia kosztów produkcji mleka

Po okresie rekordowych stawek w skupie mleka (grudzień), kiedy to średnia cena w kraju wynosiła 2,75 zł/litr, marzec jest kolejnym miesiącem gwałtownych obniżek. Dzisiaj notuje się cenę około 2,46 zł, ale są mleczarnie, które zeszły do poziomu nawet 1 zł za litr!

Jak w tej sytuacji wyjść na swoje?  Trzeba szukać oszczędności w żywieniu, które stanowi około 60% kosztów produkcji mleka. Można się zastanowić czy nie zastąpić drogich komponentów białkowych, na rzecz karmienia lucerną charakteryzującą się w swym składzie wysoką zawartością białka.

W przypadku krów, które mają wydajność około 7 000 l rocznie, spokojnie można zastąpić drogą śrutę sojową komponentami białkowymi, na przykład z serii Amirap, które zawierają w swym składzie między innymi pełnotłuste nasiona rzepaku, podlegające unikatowej obróbce, dzięki czemu zapewniają wysoką jakość i efektywność w żywieniu

W przypadku stad, które mają wydajność powyżej 30 litrów mleka dziennie od krowy, powinniśmy zapewnić zwierzętom karmę z dodatkiem  komponentów białkowych z wysoką zawartością białka chronionego, które charakteryzuje się tym, że wnosi duże ilości białka o bardzo dobrej jakości bezpośrednio do jelit, dzięki czemu jest zdecydowanie lepiej wykorzystane. Takim produktem jest na przykład Golden Protein Plus 46, który zawiera zarówno białko  uwalniane w żwaczu jak i w jelitach.

Tanim komponentem jest również mocznik. Co prawda nie zastąpi on poekstrakcyjnych śrut białkowych, ponieważ nie dostarczy  aminokwasów, będących niezbędnymi składnikami w syntezie białka ale  ułatwi zbilansowanie dawki pokarmowej. Przy stosowaniu mocznika konieczne jest dostarczenie bakteriom łatwo fermentujących cukrów, na przykład w postaci kiszonki z kukurydzy, czy melasy. Gotowym produktem zawierającym mocznik jest na przykład Josera RumiN dostarczająca oprócz azotu również skrobię.

Ale zmiana rodzaju karmy to niejedyny sposób na obniżenie kosztów. Warto zwrócić uwagę na to w jaki sposób przechowujemy pasze. W wyniku niewłaściwego przechowywania traci ona na objętości i wartości odżywczej. Mogą się w niej pojawić szkodliwe toksyny, które będą obniżać wykorzystanie paszy u zwierząt i negatywnie wpływać na ich mleczność.

Szczególną uwagę należy zwrócić na przechowywanie sianokiszonki lub kiszonki. Zbyt wilgotna może się psuć, szczególnie, gdy nie była przechowywana w środowisku beztlenowym. Również w przypadku ziarna zbóż, śrut i innych komponentów paszowych należy zadbać o właściwe, suche i czyste warunki składowania. Należy zabezpieczyć karmę przed dostępem do niej gryzoni, które szkodzą nie tylko poprzez „podjadanie” krowom paszy ale przede wszystkim poprzez zanieczyszczanie jej swoimi odchodami, w wyniku czego następuje pogorszenie jakości paszy.

Kolejnym sposobem na zwiększenie efektywności produkcji mleka jest regularność zadawania pasz oraz udoju. Już dawno stwierdzono, że krowy dojone o stałej porze niejako przygotowują się na pozyskiwanie od nich mleka i wykazują większą wydajność.

Również regularne zadawanie zbilansowanej paszy ma wpływ na zdrowie, kondycję zwierząt. Stwierdzono także, że zwiększenie częstotliwości podgarniania pasz, jej dostępności w ciągu całej doby przyczynia się do zwiększenia jej pobrania przez krowy a to przekłada się na zwiększenie mleczności.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *