Ruszy eksport mięsa drobiowego do Chin?

Artykuły Chów i Hodowla
Opublikowane: 22 listopada 2024

Spotkanie z urzędnikami chińskiego ministerstwa rolnictwa

19 listopada sekretarz stanu Ministerstwa Rolnictwa Jacek Czerniak, wziął udział w spotkaniu zamykającym audyt inspektorów Generalnej Administracji Celnej (GACC) oraz Ministerstwa Rolnictwa i Obszarów Wiejskich Chińskiej Republiki Ludowej (MRiOW).

W wyniku audytu chińscy przedstawiciele pozytywnie ocenili polski system nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego oraz stosowanie regionalizacji. To kolejne działanie zmierzające do wznowienia eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin.

W spotkaniu uczestniczyli również główny lekarz weterynarii Krzysztof Jażdżewski oraz przedstawiciele Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW),  Głównego Inspektoratu Weterynarii (GIW) i terenowych oddziałów inspekcji weterynaryjnej.

Cel audytu

Inspekcja rozpoczęła się 13 listopada 2024 r., a jej  celem była weryfikacja stosowania w Polsce zasady regionalizacji w zakresie chorób drobiu (grypa ptaków HPAI, rzekomy pomór drobiu ND).

Program wizyty delegacji chińskiej – oprócz spotkań w MRiRW – objął  m.in. spotkania w terenowych oddziałach inspekcji weterynaryjnej, Państwowym Instytucie Weterynaryjnym – PIB w Puławach, zakładach drobiowych oraz gospodarstwach hodujących drób.

/*! elementor – v3.12.2 – 23-04-2023 */
.elementor-widget-image{text-align:center}.elementor-widget-image a{display:inline-block}.elementor-widget-image a img[src$=”.svg”]{width:48px}.elementor-widget-image img{vertical-align:middle;display:inline-block}

Inspektorzy chińscy pozytywnie oceniają przebieg audytu

Audytorzy GACC i MRiOW korzystnie ocenili system nadzoru nad produkcją mięsa drobiowego i stosowania regionalizacji w Polsce. Przewodnicząca chińskiej delegacji zapewniła, że wizyta osiągnęła zamierzone cele – przebieg audytu wskazał, że polskie władze prawidłowo wypełniają funkcje kontrolne i nadzorcze.

Wiceminister Czerniak podkreślił, że polskiej stronie zależy na wznowieniu eksportu polskiego mięsa drobiowego do Chin na zasadzie regionalizacji w zakresie chorób drobiu. „Ta wizyta była okazją do zaprezentowania standardów i procedur dotyczących bezpieczeństwa żywności i zapobiegania chorobom zwierząt stosowanych w Polsce. Jesteśmy gotowi do dalszej wytężonej pracy, aby wznowić eksport polskiego mięsa drobiowego do Chin” – powiedział wiceminister Czerniak.

Wymiana handlowa artykułami rolno-spożywczymi

Chiny to bardzo ważny partner Polski w handlu rolno-spożywczym. W 2023 r. nasz eksport do tego kraju osiągnął wielkość 147,6 mln euro. Obecnie największym zainteresowaniem na rynku chińskim cieszą się polskie mleko i produkty mleczne, puch i pierze oraz owoce mrożone.

Po ujawnieniu w Polsce grypy ptaków HPAI, Chiny wycofały się z zakupów mięsa drobiowego mimo zapewnień strony polskiej, że choroba występuje na ograniczonym obszarze. Podjęto starania by przekonać stronę chińską, że eksport mięsa jest realizowany z terenów wolnych od choroby. Wygląda na to, że wreszcie się udało.

Może Cię zainteresować:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Brak komentarzy.

Znajdź godne zaufania firmy rolnicze dzięki 12,389+ opinii innych rolników.

Na naszym portalu znajdziesz rzetelne opinie rolników o firmach skupujących i dostarczających produkty rolne oraz usługi. Wyszukaj firmy według lokalizacji i rodzaju działalności, aby podejmować bezpieczne i świadome decyzje dla swojego gospodarstwa.
Znajdź firmę i sprawdź opinie
REKLAMA
REKLAMA

Dodaj firmę do naszej bazy

Brakuje firmy z którą współpracujesz?
REKLAMA
Najwyżej oceniane firmy Najniżej oceniane firmy