Wysokie temperatury i brak opadów, niejako z automatu zwiastują problemy z uprawami. Pierwsza myśl jaka przychodzi rolnikowi to spadek plonów spowodowany suszą. Ale nie jest to jedyne zagrożenie z jakim gospodarz musi się liczyć przy takim przebiegu pogody. Bardzo ciepła i sucha pogoda to warunki sprzyjające masowemu pojawieniu się gnatarza rzepakowca. I choć nazwa wskazuje na jego występowanie na plantacjach rzepaku to można go spotkać również na innych roślinach: brokuł, kalafior, brukselka, kapusta głowiasta ale również gorczyca
Największe zagrożenie ma miejsce, gdy maj, czerwiec, sierpień, wrzesień są upalne i suche. W takich warunkach naloty błonkówek są intensywne i często występuje drugie pokolenie. Gnatarz jest bardzo niebezpiecznym szkodnikiem, gdyż nie zwalczany potrafi w ciągu zaledwie kilku dni zniszczyć całą plantację. Mając świadomość zagrożenia jego wystąpieniem w przypadku korzystnego dla niego przebiegu pogody, należy niemal codziennie kontrolować uprawę. Warto poświęcić trochę czasu i dokładnie zlustrować pole, bowiem gnatarz występuje placowo.
Na plantacji, z której pochodzą zdjęcia poprzeczniaki i pas obwodowy działki były nienaruszone, natomiast kilkanaście metrów od brzegów pola – było już „pozamiatane”! Obserwacje zatem najlepiej prowadzić w różnych punktach pola.
Szczególną uwagę należy zwrócić na dolną stronę liści, gdyż tam najczęściej występują najmłodsze stadia larwalne. Młode larwy początkowo żerują po dolnej stronie liści zeskrobując tkankę i wygryzając małe otwory w blaszce a następnie przechodzą na górną stronę. Tutaj już idą „na całość” zjadając całe liście, zostawiając jedynie główne nerwy. W opisie żerowania jest informacja, że szkodnik nie zjada kwiatostanów i łuszczyn. Być może na rzepaku tak jest ale na gorczycy już niekoniecznie.
Albo na rzeczonej plantacji gorczycy występowały wyjątkowo głodne osobniki, gdyż pozbawiły rośliny nie tylko liści ale również kwiatostanów i łuszczyn.
Gnatarz rzepakowiec to błonkówka z rodziny pilarzowatych. Owad dorosły osiąga 8 mm długości i 15 mm rozpiętości skrzydeł. Larwy są koloru ciemnozielonego. Próg szkodliwości wynosi 4 chrząszcze na 25 roślinach. Dla larw progiem szkodliwości jest 1 gąsienica na 1 roślinie.
Zwalczanie
Zabieg opryskiwania najlepiej wykonać w momencie pojawienia się pierwszych larw.